06 aprilie 2008

A TREIA EMOTIE - TRISTETEA

TRISTETEA


Tristetea este slabirea, renuntarea emotionala ce se produce atunci cand asteptarile si dorintele voastre nu sunt indeplinite. Tristetea doare pentru ca ea presupune o renuntare la ceva de care v-ati atasat si o pierdere cu care trebuie sa traiti.

Semnele tristetii sunt binecunoscute: privire abatuta, chip intristat, spate indoit, umeri lasati, brate atarnand, vorbire neglijenta. Ca si cum v-ati ofili din cap pana in picioare.

Combateti tristetea cu toata puterea, bineinteles, pentru ca vreti sa fiti fericiti. De aceea trageti concluzia ca pentru a fi fericiti trebuie evitata tristetea. De fapt este adevarat exact contrariul: numai acceptand inevitabila tristete este posibila bucuria adevarata. Caci tristetea este modul sanatos de a reactiona la deceptiile vietii.

Tristetea va pune asadar in legatura cu ceea ce aveti cel mai vulnerabil in voi, o energie de relaxare, o furtuna care lasa incordarea si curata aerul. Este o emotie vindecatoare. Trebuie sa intelegeti ca niciodata nu este de dorit sa va micsorati asteptarile si adevaratele voastre dorinte pentru a scapa de suferinta care apare daca nu sunt indeplinite. Deoarece, daca evitati tristetea, nu veti simti decat o bucurie superficiala si nu duceti decat o viata mecanica, sub care se ascunde deprimarea.

Copiii mici plang foarte mult. Se incapataneaza sa obtina un lucru care li se refuza si incep sa tipe in semn de protest. Viata ii deceptioneaza intotdeauna, dar ei isi lasa supararea sa iasa. Dupa ce au plans, nu mai au nimic. Nici o urma de depresie.

Cand viata va deceptioneaza si se impotriveste dorintelor voastre, tristetea este raspunsul potrivit, deoarece energia sa purificatoare da curs liber celorlalte emotii. Iar cand veti invata sa va exprimati tristetea, veti descoperi ca bucuria apare in mod inevitabil!

2 comentarii:

Anonim spunea...

asa este, Claudia!
l-ai scris pe întelesul tuturor românilor (sau asa sper): Felicitari!si pupici, de la Nicoleta (33)
PS si pt. celelalte articole Felicitari calduroase!!

Claudia Ungureanu-Maier spunea...

Multumesc mult.
Claudia