05 aprilie 2008

A DOUA EMOTIE - MANIA

MANIA


Mania este o reactie de protectie impotriva integritatii voastre atunci cand simtiti ca limitele personale au fost depasite, cand sunteti coplesiti. Mania este expresia unui mare NU fata de o nedreptate, o incalcare.

Mania, care are motivul sau de a fi, este prompta, clara si nu cere nici o explicatie. O manie adevarata are un obiect precis si este justificata; prin exprimarea ei expuneti ceea ce nu va convine si va aparati integritatea intr-un mod convenabil.

Mania interiorizata si refulata este un fenomen generalizat in societatea de azi. Consecintele acestui fenomen sunt violenta in familie, agresiuni, distrugeri cauzate de gesturi de disperare. Mania este emotia cea mai putin acceptata si deci, cea mai reprimata in societate. Semnele corporale ale maniei se pot vedea usor: dinti inclestati, pumni stransi, spate rigidizat, vocea ridicata, ochii aprinsi.

Daca am invata sa ne enervam in mod corect, sa ne protejam teritoriul impotriva oricarei invazii reale, mania n-ar mai fi decat o reactie potrivita, o reactie capabila sa faca fata provocarilor pe care le intalnim, un remediu lipsit de efecte negative mai degraba decat o boala cronica a carei lipsa de putere duce la distrugere.

Este foarte indicat ca mania sa fie exprimata, sa nu o inabusiti sau sa o blocati in interior. Dand frau maniei, apere sentimentul de compasiune. Si asta, pentru ca puteti intelege ce anume a impins-o pe persoana respectiva sa va incalce limitele. Mania devine asfel o forma de compasiune.

Niciun comentariu: