08 aprilie 2008

RELAXAREA





Relaxarea este destinderea unei tensiuni musculare. Se poate compara cu un scut foarte eficient impotriva agresiunilor provenite din conditii de viata epuizante. Permite evitarea tensiunii interioare, binecunoscutul stres care toceste nervii.

Contrar somnului sau odihnei, relaxarea nu este o functie naturala, o functie care s-ar practica din instinct, la nevoie. Ea se invata, apoi se practica. A te relaxa inseamna a pune aproape instantaneu corpul si mintea intr-o stare de pasivitate absoluta.

Atunci cand sunteti in perioada de activitate, corpul si mintea participa la eforturile voastre. Muschii si nervii sunt supusi unor tensiuni de care nu sunteti constienti, creierul functioneaza la randament maxim, pe durata intregii zile intelectul vostru lucreaza.
O buna relaxare incepe prin adormirea oricarei activitati fizice si deci, printr-un proces de destindere totala. Atunci cand corpul vostru este perfect destins, devine posibila si calmarea agitatiei mentale. In perioada de destindere, undele cerebrale functioneaza cu incetinitorul, ceea ce are efecte benefice pentru sanatatea corpului si a mintii.

Iata un exercitiu simplu de relaxare, ce poate dura pana la 15 minute.


Alegeti un moment si un loc linistit in care sa nu riscati sa fiti deranjati de activitatea din jur. Poate fi facuta in orice moment al zilei.

- Intindeti-va confortabil, avand grija sa purtati haine comode;

- Timp de cateva minute, ramaneti in stare pasiva, inchideti ochii si fiti atenti doar la respiratia voastra;

- Daca va vine in minte un gand, nu luptati, nu incercati sa il alungati;

- Inspirati lung, avand grija sa va umflati abdomenul. Blocati aerul in plamani, tineti-l macar cateva secunde;

- Expirati apoi pe gura, sorbind abdomenul;

- Reincepeti procesul acesta respirator, de cateva ori;

- Respirati normal, linistit, calm, fortandu-va sa deveniti constienti de propria respiratie;

- Simtiti greutatea corpului, ce se “afunda” in pamant. Abandonati-va si lasati-va sa rataciti. Simtiti cum pieptul urca si coboara in urma inspiratiei si expiratiei. Ascultati cum va bate inima;

- Imaginati-va ca un val de energie calda si linistita va intra prin degetele de la picioare si destinde si cei mai mici muschi si tendoanele picioarelor. Simtiti cum energia va inveleste gleznele, urca spre pulpe…. Picioarele si pulpele voastre sunt calde si grele;

- Lasati aceasta energie sa intre de-a lungul picioarelor voastre pana la bazin… Bazinul este deschis pentru a primi acest curent. Simtiti cum muschii si organele voastre se relaxeaza in timp ce aceasta energie urca usor de-a lungul coloanei vertebrale, vertebra dupa vertebra, pana la plexul solar, apoi pana la piept, umeri, de-a lungul bratelor si mainilor…

- Fiecare centimetru al corpului se destinde… Intregul corp este cald si greu in momentul in care aceasta energie soseste la gat si destinde toti muschii.. Va inunda fata, lasati-va ochii sa se cufunde in orbite, pometii se destind, maxilarul se lasa in jos….

- Intreaga fiinta este cufundata in energie. Urmariti-va respiratia;

- Simtiti miscarile vietii, respiratia mintii… Totul respira de la sine, din cap pana in varful picioarelor, intregul corp este umplut de lumina…

Niciun comentariu: