04 aprilie 2008

PRIMA EMOTIE - TEAMA

TEAMA


Teama este o emotie utila si indispensabila. Ea va pune in garda, va catalizeaza simturile si intensifica sensibilitatea. Chiar daca poate parea ciudat la prima vedere, teama e cea care va ghideaza in viata, e radarul fiecaruia. Este instinctul de baza al supravietuirii umane, pe plan fizic, psihologic si spiritual.

Semnalele de pericol emise de teama sunt inabusite daca ati dezvoltat un comportament care urmareste sa nege si sa suprime aceasta emotie. Fara sa se acorde atentie acestor semnale specifice de teama, aceasta energie se imprastie si se transforma intr-o paranoia generalizata, intr-un fel de “neincredere cronica” mereu prezenta.

Din aceasta cauza, multi oameni sunt inghetati de spaima in mod inconstient, au intr-o oarecare masura teama de teama, iar acest lucru ii impiedica sa vada mai departe. Dintr-o data le este teama de orice, sa nu isi piarda locul de munca, persoana iubita, viata etc. Le este chiar teama de succes, le e teama sa fie prea fericiti, le e teama de adevar, teama sa simta, sa se miste, sa se schimbe.

N-ati constatat niciodata cum teama neexprimata sugruma gatul si partea inferioara a spatelui, ridica umerii, amorteste maxilarul, incordeaza fruntea, imobilizeaza bazinul si intepeneste genunchii?

Corpul poarta semnele fricii peste tot, dar suntem atat de obisnuiti cu ele, incat suntem imunizati fata de mesajele lui disperate. Si aceasta teama navalnica se acumuleaza, se amplifica, ne paralizeaza energia vitala si ne anchilozeaza emotiile.

Nu trebuie sa va fie frica de teama si nici sa va simtiti jenat sau imobilizat de temerile voastre, ci, mai degraba, sa le acordati atentia care li se cuvine si sa le lasati sa se exprime. Astfel, energia ce provine din teama este eliberata in mod corect.

Niciun comentariu: