03 martie 2008

INTUITIA

Daca intuitia ar veni prin raze sau unde, am putea fabrica un instrument pentru a le capta. Insa nici un instrument nu poate capta intuitia, pentru ca nu e un fenomen ondulatoriu. Nu e deloc un
fenomen; este doar un salt de la nimic la existenta. Exact asta inseamna intuitia, de asta ratiunea o neaga. Ratiunea o neaga din cauza ca e incapabila s-o intalneasca. Ratiunea poate intalni numai fenomenele care pot fi impartite in cauza si efect.
Conform ratiunii, exista doua domenii de existenta, cunoscutul si necunoscutul. Iar necunoscutul inseamna ceea ce nu se cunoaste inca, dar se va cunoaste intr-o buna zi. Dar misticismul spune ca exista trei domenii: cunoscutul, necunoscutul si incognoscibilul. Prin incognoscibil misticii inteleg ceea ce nu poate fi niciodata cunoscut. Intelectul are treaba cu cunoscutul si necunoscutul, nu cu incognoscibilul. Iar intuitia lucreaza cu incognoscibilul, cu ceea ce nu poate fi cunoscut. Nu e doar o problema de timp - pana va fi cunoscut - calitatea lui intrinseca este incognoscibilitatea . Nu e
vorba ca instrumentele tale nu sunt destul de fine, sau logica ta nu e la zi, sau matematica ta nu e suficient de avansata - nu asta e problema. Calitatea intrinseca a incognoscibilului este incognoscibilitatea ; el va exista intotdeauna ca incognoscibil.
Acesta este domeniul intuitiei.

OSHO


Intotdeauna ti se acorda doar o singura clipa ; nu ti se dau niciodata doua clipe deodata . Daca stii secretul de a trai o singura clipa, cunosti intregul mister al vietii , nu ti se poate da decat o singura clipa - si astfel vei sti cum s-o traiesti , cum sa fii total in ea .

OSHO

Niciun comentariu: