28 februarie 2008

Foloseste-te de minte, dar nu te identifica cu eaMeditatia înseamna sa iesi din minte, sa privesti mintea din afara. Asta este întelesul exact al cuvântului extaz: sa stai în afara.

Statul în afara mintii te face extatic, îti aduce fericire. Si slobozeste multa inteligenta. Când te identifici cu mintea nu poti fi foarte inteligent, pentru ca te identifici cu un instrument, esti
restrâns de un instrument si limitele lui. Iar tu esti nelimitat - esti constiinta.

Foloseste-te de minte, dar nu te identifica cu ea. Foloseste-o asa cum folosesti alte masini.

Mintea e o masinarie frumoasa. Daca stii s-o folosesti, te va servi; daca nu stii s-o folosesti si începe ea sa te foloseasca pe tine, e distrugatoare, e periculoasa. Ea te va baga în belele, în nenorociri, în suferinte si nefericire, pentru ca masina este un lucru orb. Ea nu are ochi, nu are intuitie.

Mintea nu vede; ea nu face decât sa repete întruna ceea ce i-a fost inoculat. Seamana cu un computer - mai întâi trebuie sa îl alimentezi.

Asta este asa-zisa educatie, mintea e alimentata continuu cu tot felul de notiuni. Apoi devine un depozit mare de amintiri si, ori de câte ori ai nevoie de ceva, ea îti furnizeaza. însa trebuie ca tu sa ramâi stapânul; altfel, ea începe sa te dirijeze pe tine.

Nu te lasa calauzit de masina; ramâi sofer. Tu trebuie sa hotarasti directia, tu trebuie sa hotarasti telul. Tu trebuie sa hotarasti viteza, când sa pornesti, când sa te opresti. Când pierzi controlul si masina merge de capul ei, esti condamnat.

Eu nu sunt total împotriva informatiei. Informatia e buna daca e stocata în memorie si poti s-o gasesti usor ori de câte ori ai nevoie.

E periculoasa doar atunci când n-ai nevoie de ea si ea ti se baga în suflet, te sufoca si te obliga si faci ceva. Atunci esti o victima, atunci e periculoasa. Altfel, e frumoasa. E un mijloc frumos, dar nu e scopul.

OSHO

Niciun comentariu: