11 mai 2008

IMAGINATIA





Este un proces psihic secundar, analog cu gandirea, de operare cu imagini mentale, de combinare sau constructie imagistica asupra realului, posibilului, viitorului si tinzand spre producerea noului in forma unor reconstituiri intuitive, a unor tablouri mentale. Este un proce si un produs al restructurarii experientei, al depasirii ei prin imagini noi ce nu apartin memoriei, desi intotdeauna, intr-o mare masura, memoria este rezervorul imaginatiei. Chiar atunci cand imaginile reconstituie un fapt real, pe baza unor descrieri verbale si a altor indicatori indirecti, ea nu se confunda cu amintirea concreta, intrucat nu rezulta dintr-o perceptie, ci este o reconstructie noua, cel putin pentru subiect. Prin imaginatie se abandoneaza cursul ordinar al lucrurilor.

Imaginatia este uneori sinonima cu fantezia. In actul creator, imaginatia si inteligenta se completeaza si se coreleaza.
Functia principala a imaginatiei este aceea de “preparare a viitorului”. In perceptie, obiectul este intalnit de constiinta, pe cand in imaginattie, constiinta este aceea care "“si da un obiect"” Aceasta constructie a irealului printr-un real mental cvasiconcret implica colaborarea psihicului in totalitatea sa si are ca ax generator interactiunea dintre afectiv si cognitiv. In aceasta privinta, cea mai importanta particularitate este concordanta dintre dinamica afectiva si urzeala imaginativa, sau mai bine zis, continutul imaginat. Socurile emotionale pot genera fantasme, viziuni. Motivarea imaginatiei rezida in trebuinta omului de a reflecta si reproduce propria sa natura in lume.

Imaginatia este foarte bogata in momente emotionale. Impulsul da nastere imaginii unui eveniment posibil, care, satisfacand dorinta ii mareste forta. In schimb, imaginea stimulata arata obiectul dorit sub diverse aspecte. De aici apare si atractia pe care o exercita asupra subiectului obiectul-fantoma. Locul adevarat al imaginatiei este o situatie de granita sau punctul de despartire al constientului de inconstient.

Imaginatia dispune de puterea de a depasi prezentul printr-o enorma extensie a campurilor de constiinta. Este conduita care realizeaza maximul de identificari posibile intre termeni opusi.

Imaginati-va o viata frumoasa si asa veti avea!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Tot ce ai scris este axiomatic, foarte stiintific, nici nu am curajul sa comentez. Creativitate, inovare... Cred ca e mult mai mult decat incercarea de a defini toate acestea drept procese psihice.
Numai bine