16 septembrie 2007

PUTEREA RABDARII






De obicei consideram rabdarea o calitate pe care o folosim atunci cand este nevoie de ea. Ne grabim la bacanie, dar coada e atat de mare, incat ne tragem sufletul si practicam rabdarea. La fel, daca interactionam cu cineva care este mai incet decat noi (un copil sau o persoana In varsta ).
Incercam sa ne incetinim ritmul si sa avem rabdare cu persoana respectiva. Dar un alt mod de a vedea rabdarea este ca pe o forta atotpenetranta la dispozitia noastra, un lucru pe care il putem exersa continuu in raport cu imaginea generala.

Rabdarea inseamna sa fim centrati in corpurile noastre. Atunci cand sunteti grabiti puteti aproape sa simtiti ca energia va este dislocata, ca si cum ar vrea sa ajunga inainte, in afara corpului, incercand sa ajunga la obiectivul pe care il doriti. Este un sentiment foarte dezechilibrant si ne face sa facem greseli si sa fim neindemanatici in lume. Putem petrece o zi intreaga simtindu-ne astfel si sa nu ne dam seama ca nerabdarea este la radacina situatiei.
De asemenea, putem sa ne petrecem asa chiar toata viata, niciodata nelocuind complet momentul. Cand devenim prea mult orientati pe un obiectiv sau pe viitor, practicarea constienta a rabdarii este chiar lucrul care ne aduce inapoi la corpurile noastre si la vietile noastre imediate.
Putem incepe prin a ne face timp in fiecare zi doar sa stam linistiti, sa ne observam gandurile si dorintele, fara a actiona pentru ele sau a le urma. Pur si simplu le lasam sa apara si sa dispara, in timp ce ramanem asezati si centrati.


Mai mult decat o simpla calitate ce trebuie cultivata, rabdarea este o experienta energetica. Desi poate parea un concept slabut sau searbad, experienta efectiva a rabdarii este destul de puternica. Atunci cand ai rabdare, cand te opui impulsului de a apuca primul lucru pe care crezi ca il doresti, cand poti sa stai linistit si pur si simplu sa observi fara sa reactionezi, incepi sa vezi lumea mai complet si mai clar.
Devii capabil sa actionezi mai constient. Devii mai acordat la deschideri si la inchideri, mai capabil sa vezi cand sa mergi mai departe si cand sa stai linistit. Si, cel mai important, descoperi puterea profunda, tacuta a experientei rabdarii.


Claudia Ungureanu-Maier

Niciun comentariu: