29 ianuarie 2009

FATA CU PORTOCALE

“Viata este o loterie gigantica unde numai lozurile castigatoare sunt vizibile.”
Asa se sfarseste o carte scrisa de Jostein Gaarder, “Fata cu portocale”, aparuta in Colectiile Cotidianul. O carte care indeamna la visare, un elogiu adus vietii si, totodata o adanca reflectie asupra sensului acesteia. O carte care trebuie intai citita, apoi recitita, pentru ca intreaga ei semnificatie sa se poata releva.
E scrisa din prisma unui pusti de 15 ani, care primeste o scriaore a tatalui sau, mort in urma cu 11 ani. Un mesaj peste timp ce indeamna nu doar la rememorarea intalnirii dintre parintii sai, ci la a gasi raspunsul la intrebarea pusa copilului de catre cel disparut: “Tu ce ai fi ales daca ai fi avut posibilitatea? Ai fi ales sa traiesti scurt timp pe Pamant, pentru ca numai pentru cativa ani sa fii smuls de acolo, fara ca vreodata sa te poti intoarce? sAu ai fi refuzat?” Este intrebarea careia fiecare suntem invitati indirect sa raspundem, pentru ca noi, cei ce am ales viata, la un moment dat avem fiecare indoielile noastre si intrebarile proprii, insa aici, impreuna cu copilul de 15 ani ne punem din nou si noi intrebarea.
Raspunsul e in fiecare dintre noi, insa merita citita aceasta carte pentru a ne reintoarce la esenta sufletului noastru!

2 comentarii:

Emilia Carată spunea...

“Viata este o loterie gigantica unde numai lozurile castigatoare sunt vizibile.”

dar fiecare detine un loz castigator sau poate trisa ca sa castige.

Claudia Ungureanu-Maier spunea...

Din nefericire fiecare este liber sa traga un loz, care, de cele mai multe ori e unul necastigator, astfel incat e nevoit sa o ia de la capat. Viata e un carusel si numai cei ce sunt foarte puternici o pot savura.