08 iunie 2008

FRUSTRAREA

Orice FRUSTRARE (starea de privare resimtita ca urmare a nerealizarii unei dorinte, a obstructionarii satisfacerii unei nevoi, a privarii de ceva) survine atunci cand subiectul se inseala in sperantele sale, are o cauza mentala (dorinte refulate sau nesatisfacute).
Daca permiti gandirii sa se fixeze in sensul unei fatale neputinte, sugestionandu-te ca obstacolele sunt de nedepasit, ca amanarile nu vor avea sfarsit, ca greutatile sunt de nesuportat si crezi cu tarie toate acestea, subconstientul tau iti va raspunde in consecinta. Iti va furniza, in conformitate cu gandurile tale, dovezi conform ideilor tale, pe care tu, in continuare, le vei crede cu si mai mare fermitate. Astfel iti vei bloca pe o durata nelimitata propriul bine.
Poate rezulta astfel, un cerc vicios, cu consecinte nefaste pe care tu le-ai pus in miscare si il vei intretine prin propriile tale idei din ce in ce mai pesimiste. In aceasta situatie, incapatanarea, susceptibilitatea bolnavicioasa, neputinta de a te razbuna, disperarea de a face rau devin otravuri cumplite si, pentru fiinta epuizata. Toate acestea sunt, fara indoiala, reactiile cele mai periculoase.
In orice situatie te-ai afla, aminteste-ti ca expresia sanatatii sufletului este optimismul.
Priveste aceasta lume ca pe un miraj si consider-o un joc de vis efemer. Procedand astfel vei distruge ancorarea in personalitatea egotica.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce pot spune? un text care mi-a atras atentia, descoperit de altfel la nu mult timp dupa ce am scris o poezioara intitulata chiar "Frustrare", unde am exprimat intr-un fel o concretizare, in tulburata lume a amorului, a celor pe care le-ati teoretizat aici. Nu am ce sa reprosez informatiilor, mi se par cat se poate de pertinente.