17 aprilie 2009

Un om care doreste sa fie liber trebuie sa accepte responsabilitati


  Motivul pentru care oamenii vorbesc mereu despre adevar este clar. 
In inima lor exista o sete dupa adevar, le este rusine ca nu sunt in posesia acestui adevar si, de aceea, vorbesc despre el. Insa acestea nu sunt decit cuvinte. 
Faptul de a trai in conformitate cu ele este prea periculos, riscul este prea mare. La fel se intimpla si cu libertatea. Toti oamenii doresc libertate de exprimare, insa nimeni nu este cu adevarat liber. Si nimeni nu doreste sa fie cu adevarat liber, deoarece libertatea aduce cu sine responsabilitatea; ea nu vine singura. Iar faptul de a fi dependent este simplu; in acest caz raspunderea nu iti revine tie, ci persoanei de care esti dependent. 

  Oamenii au adoptat deci un mod de viata schizofrenic. Ei vorbesc despre adevar si despre libertate, insa traiesc in minciuna si sclavie... Iar lanturile robiei sunt numeroase, deoarece faptul de a fi sclavi va face sa fiti eliberati de raspundere. 
Un om care doreste sa fie liber trebuie sa accepte responsabilitati imense. El nu isi poate arunca raspunderea pe umerii nimanui. Indiferent ce face, indiferent ce este, raspunderea ii revine in intregime.

OSHO

2 comentarii:

Mugur spunea...

Paste fericit, Claudia! Fie ca lumina Invierii sa ne aduca intelegere, speranta si liniste in suflete si in jurul nostru! Hristos a inviat!

Claudia Ungureanu-Maier spunea...

Multumesc. Adevarat a inviat! Sarbatori fericite si tie si tot ce-ti doresti!