06 aprilie 2008

A CINCEA EMOTIE - COMPASIUNEA

COMPASIUNEA




Compasiunea apare atunci cand cunoasteti teama, mania, tristetea si bucuria. Cand aceste emotii fac parte din viata voastra zilnica, deveniti mult mai capabili sa le simtiti in viata celorlalti. Nemaifiind in conflict cu coi insiva (deoarece ati invatat sa va exprimati emotiile cand acestea apar), nu mai sunteti tentati sa amenintati spatiul vital al celorlalti. Le oferiti astfel ocazia sa nu se mai lase coplesiti de temerile lor.
Pe scurt, deveniti capabil sa oferiti oamenilor exact ceea ce au nevoie… ceea ce va deschide in mod natural calea spre succes si reusita.

Ce este compasiunea? Nu e intotdeauna mangaiere, uneori este ca o palma peste fata. Inseamna sa poti simti ceea ce simte o alta persoana, ramanand in acelasi timp detasat, pentru a-i intelege nevoile si pentru a sti ce trebuie spus in acel moment.

Puteti sa simtiti durerea, bucuria, teama cuiva, fara ca acestea sa fie emotiile voastre, ci mai degraba, emotiile care va pun in legatura cu persoana respectiva. Daca simtiti intr-adevar compasiune pentru cineva caruia ii e teama, voua nu va va fi. Ii veti simti teama si veti putea stabili o legatura cu acea persoana.

Ne facem de multe ori o parere gresita despre compasiune: credem ca a fi compatimitor trebuie sa fie a fi ingrijorat pentru altcineva. A fi compatimitor inseamna a-I da celuilalt ceea ce are nevoie, lucru care nu intotdeauna este sinonim cu a-I da ceea ce vrea.

Un comentariu:

all that rain spunea...

Ati descris foarte bine o componenta a emotionalitatii umane, care este insa mult mai apropae de empatie decat de compasiune. Pentru ca aceasta din urma implica in fundamentul sau iubirea. Fara sentimentul de iubire neconditionata a fiintei celuilalt, nu se poate dezvolta compasiunea. De aceea, uneori, nu-i poti da celuilalt ceea ce vrea, pentru ca tu, prin compasiune, ii iubesti persoana indiferent de lipsurile si plusurile sale si simti nevoia sa ii oferi "hrana" pentru sufletul sau, iar el s-ar putea sa nu se iubeasca - accepte - pe sine asa cum este si sa nu-si recunoasca in darul tau nevoia pe care tu ai identificat-o.