Suntem, fara sa vrem tributari conceptiilor despre viata ale altora. Nu neaparat din cauza dorintei noastre, cat, mai ales, datorita conditionarilor impuse de societate. Atat timp cat acceptam ca suntem dependenti de altii, apare conditionarea in ceea ce priveste atitudinea indicata in anumite situatii, modul de gandire in diverse ocazii, conduita in anumite imprejurari etc. Desi de multe ori nici macar nu e perceptibila, atitudinea fiecaruia e influentata de factorii indusi, astfel incat actiunea se realizeaza dupa tipare, tipicuri si se incadreaza strict in limitele acceptate unanim.
Devenim, astfel, pe masura ce societatea avanseaza tributari conceptiilor formulate si acceptate ca si adevaruri universale, nu mai avem posibilitatea de a analiza cu propria noastra gandire si experienta ocaziile si evenimentele din propria viata, oportunitatile ce se ivesc dispar ca si cand n-ar fi fost niciodata, deoarece aceste capacitati ale noastre au fost atrofiate.
Devenim, pe masura ce inaintam in varsta robotei, capabili sa se adapteze cerintelor si sa indeplineasca strict cele impuse de altii, fara a mai avea nevoie de intrebari de genul: “este bine ce fac?”, ori “am procedat corect?”. Aceste intrebari devin din ce in ce mai inutile, pentru ca, anihilandu-ne dorinta de a actiona conform propriului imbold, se anihileaza si posibilitatea de analiza si de sinteza.
Singura solutie de a nu cadea in aceasta capcana este aceea de a trai! Nu doar a indeplini orbeste niste indicatii si de a merge pe un drum batatorit de altii, ci de a trai propriile experiente, a ne trai viata astfel incat, la sfarsitul fiecarei zile, sa ne putem spune: “Astazi a fost o zi implinita!”, “O zi frumoasa!”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu