Cind te intilnesti in realitatea vietii tale cu o situatie dificila, aminteste-ti cum le raspunzi in mod obisnuit situatiilor dificile? Te enervezi, ti-e frica, te gindesti ca se va intimpla ceva si mai rau, te razbuni pe altii, dai vina pe ceilalti sau te simti tu insuti vinovat? Te superi sau ripostezi intr-un mod care nu ti-a folosit la nimic pina acum?
Observa daca exista situatii de viata care se repeta cu alti oameni in mod aproape identic si pune-ti imediat intrebarea: "de ce se repeta situatia aceasta"? "Cum am reactionat inainte si cum as putea schimba reactia mea veche"? Un asemenea comportament in fata problemelor vietii ne poate ajuta sa observam tiparele mentale, care ne conduc din inconstient si ne fac sa atragem in experienta noastra evenimente neplacute.
Daca - de exemplu - in fata greselii unui subaltern, a unui copil, a unui partener de viata reactionam prin furie, iritare, enervare, suparare si critica, ce-ar fi daca am incerca reactii diferite? Ce-ar fi daca am incerca sa observam ca, in mintea noastra au trecut idei precum: "Greseste mereu, este obraznic, nu face nimic cum trebuie... Iar acesta ar putea fi un tipar al "acuzarii", care exista - deja - in constiinta noastra si care atrage spre noi exact greseala altuia, obraznicia, incapacitatea lui sau pe acela predispus la asemenea probleme.
Altfel spus, a decide sa ne schimbam modul de a reactiona la intimplarile vietii ar putea fi o decizie care se va reflecta ca schimbare in constiinta noastra. Schimbind tiparul existent in constiinta, putem atrage evenimente diferite... Daca avem in inconstient un tipar al pierderilor financiare, un tipar al saraciei sau unul legat de nemultumirea in relatiile cu cei din jur, vom atrage spre noi oamenii potriviti pentru a pierde, oamenii care ne ajuta sa ne mentinem saracia sau locul de munca potrivit. Iar un tipar al nemultumirii poate atrage spre noi oamenii care ne tradeaza, nu ne iubesc, ne creeaza probleme, disconfort sau suferinta...
Ceea ce facem de secole este simplul fapt ca ne-am obisnuit "sa reactionam" la primul impuls, perpetuind tiparul existent in constiinta noastra si care ne informeaza in planul mental sau al sentimentelor (ce simtim si ce gindim). Tiparul ne lucreaza cu usurinta si ne intareste suferinta atunci cind nu schimbam nimic pentru a-l schimba. Se spune ca ceea ce apare in realitate este ceea ce a fost initial in constiinta.
Daca ne enervam pe greseala altuia, inseamna ca noi gindeam, deja, enervarea cauzata de greseala altuia. Daca am fost adesea parasiti de partenerii nostri si abandonul ne-a adus suferinta, este de suspicionat ca avem un tipar de abandon, la care am raspuns intotdeauna suferind. Care ar fi solutia schimbarii unui tipar de abandon? A schimba reactia noastra, atitudinea interioara, mentala in situatia in care sintem parasiti din nou... In locul suferintei, care se iveste din nou, putem alege sa-i dam acestui eveniment o conotatie, o semnificatie pozitiva. Primul aspect necesar este sa intelegem ca "evenimentul este creat de tiparul existent in constiinta"... A ne asuma responsabilitatea pentru tot ce apare in vietile noastre inseamna a intelege ca noi am creat - cumva - la nivelul constiintei ceea ce ni se intimpla! Este in capul nostru tot ce pierdem, ce nu avem, ce ne face rau si ce ne scormoneste nelinistea... Ca urmare, nu evenimentele exterioare trebuie sa se schimbe, cit continutul informational al constiintei noastre, care este pasibil sa genereze schimbari in evenimentele exterioare.
Români pentru români
-
"NU...Voi merge până la capăt oriunde ar fi acest capăt si vreau ca acest
popor sa stie din ce in ce mai mult ce vrea si sa-si dea seama ce poate
caci ii l...
Acum 14 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu