Intreaga noastra viata se desfasoara intre a evita durerea si a cauta placerea, intre a ramane asa cum suntem si a ne dezvolta. In efortul nostru ne lovim de tot felul de bariere.
Una dintre acestea este tendinta de a repeta actiunile anterioare, de a face ceea ce am mai facut, de a reactiona similar in situatii aparent asemanatoare, de a interactiona cu ceilalti intr-un mod familiar noua, chiar daca personajele si contexul s-au schimbat intre timp, astfel incat vechea noastra modalitate de raspuns devine neadecvata.
O alta este imposibilitatea de a accepta pierderile de orice fel, esecurile, nereusitele, de a renunta la iluziile pe care le-am construit.
Toti avem propriul sistem de valori. Idealuri sau obiective care ne dau impulsuri, facandu-ne sa actionam in sensul scopului urmarit. Ele ne dau o senzatie de fericire sau de tristete, de iubire sau de ura, de speranta ori disperare, in directa legatura cu felul in care traim. Cateodata intalnim in jur oameni ale caror sisteme de valori sunt intr-o mare masura asemanatoare cu ale noastre – astfel apar prieteniile.
Atunci cand sistem de valori este contradictoriu cu cel propriu, sau exista unele practici neconforme cu valorile noastre, apare senzatia de discomfort psihic, mental si vom incerca sa actionam in directia reinstaurarii echilibrului.
O reactie fireasca ce apare ori de cate ori suntem nefericiti, suparati dintr-un anumit motiv, cand apar piedici in calea dezvoltarii personale e aceea de a cauta vinovatii din jur: familia, colegii, prietenii, sefii, vecinii. Orice alt personaj este bun pentru a fi invinovatit pentru un esec. Nu vrem sa recunoastem vina proprie, dintr-un instinct de conservare prost inteles. E “soarta cruda” sau “nu am avut noroc”.
Nu suntem de vina pentru ceea ce merge prost in jurul nostru. Asa am fost educati, asa s-a gandit si in jurul nostru, de ce am fi diferiti?
Avem mereu insa posibilitatea de a schimba cursul evenimentelor in fiecare moment, de a fi altfel doar printr-o simpla alegere. De fiecare data, pusi in fata unor situatii dificile exista mai multe optiuni. Prin alegere uneia sau a alteia, se produce o ruptura intre cutumele impuse si dorinta de a actiona in felul propriu. Si daca aceasta alegere e buna sau nu, conteaza de fapt curajul de a cere mereu altceva nou in orice imprejurare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu