12 aprilie 2008

JOCUL VIETII





Ce inseamna a da si ce inseamna a primi?

Ceea ce un om seamana, NUMAI si NUMAI aceea va culege. Aceasta inseamna ca tot ceea ce exteriorizeaza un om in gand sau fapta, se va intoarce, mai devreme sau mai tarziu spre el, ceea ce da, aceea va primi, la un moment dat.. Daca da ura, va primi ura, daca da dragoste, va primi dragoste, daca critica, va fi criticat, daca minte va fi mintit, daca insala, va fi inselat.
Trebuie sa stim ca imaginatia are, de asemenea, un rol important in acest joc al vietii.

Tot ceea ce isi imagineaza un om, mai devreme sau mai tarziu, are sa se exteriorizeze in lucrurile lui, in aparentele intamplari ale vietii sale. Imaginatia este cea care trebuie educata in acest sens. O persoana care si-a obisnuit imaginatia sa isi inchipuie numai bine, isi atrage in viata aceste dorinte (sanatate, bogatie, dragoste, prieteni etc), primeste mai mereu cea mai desavarsita expresie a celor mai inalte idealuri ale sale.
Ca sa-si poata modela cu succes imaginatia, omul trebuie sa inteleaga modul de functionare al mintii lui si sa realizeze ca aceasta functioneaza prin REZONANTA.
Grecii spuneau acestui lucru “Cunoaste-te pe tine insuti”.

Mintea are 3 aspecte: subconstientul, constientul si supraconstientul.
Subconstientul este numai o cantitate de forta amorfa, fara directie. Este ca apa, care face ceea ce e dirijata sa faca, nu are putere de actiune. Orice simte omul profund si cu putere si isi imagineaza in mod clar, se imprima in subconstient si de acolo este scos in afara pana la cele mai mici detalii.
Mintea constienta este cea care vede viata asa cum ea pare ca este. Ea vede cu usurinta moartea, dezastrul, boala, limitarile de orice fel. De aceea sunt atat de multi nefericiti in jurul nostru, pentru ca ei nu reusesc sa vada altceva decat ce e in aparenta in jurul lor.
Mintea supraconstienta este cea care da ideile perfecte. Acestea sunt exact infatisate, tasnind in constiinta ca un ideal irealizabil, ceva care aparent pare prea frumos ca sa fie adevarat. In realitate, acesta este adevaratul destin al omului.

Fiecare dorinta exprimata, sau nu, este o cerere. De multe ori suntem mirati cand o dorinta tainica, nerostita nimanui ne este indeplinita dintr-o data. Intre om si idealurile lui cele mai inalte sau dorintele cele mai ascunse ale inimii lui nu sta nimic altceva decat indoiala si frica. Cand omul doreste cu putere, fara pic de teama, orice dorinta ii este imediat indeplinita.
Rostul acestui “joc al vietii” este acela de a vedea clar propriul bine si de a inlatura complet toate imaginile mentale ale raului. Aceasta se face prin impregnarea constanta a mintii subconstiente cu realizarea ferma a binelui. Subconstientul este asemeni unei inregistrari. De aceea e necesar ca celelalte “inregistrari” mai vechi sa le inlaturam, pastrand doar ceea ce e clar, bine definit.

De ce n-ati schimba zicala binecunoscuta “De ce iti e frica, nu scapi” cu alta: “De ce sa suferi dinainte, poate ca de ceea ce iti este frica nu are sa se intample niciodata”?

09 aprilie 2008

MONOLOGUL LUI DUMNEZEU

" M-am uitat la tine cand te-ai trezit de dimineata. Asteptam sa-mi spui doua trei cuvinte, multumindu-mi pentru cele ce ti s-au intamplat, cerandu-Mi parerea pentru cele ce urma sa le faci astazi. Am observat ca erai mult prea preocupat ca sa-ti cauti haine potrivite pentru a merge la seviciu.

Speram sa gasesti cateva clipe ca sa-Mi spui: Buna dimineata! Dar erai mult prea ocupat. Pentru a vedea ca-ti sunt alaturi, am surprins pentru tine cerul cu culori si cant de pasarele.

Pacat ca nu ai observat nici atunci prezenta Mea.

Te-am privit plecand grabit spre serviciu si iar am steptat. Presupun ca fiind atat de ocupat, nu ai avut timp nici atunci sa-Mi spui doua vorbe.

Cand te intorceai de la munca, ti-Am vazut oboseala si stresul si ti-am trimis o ploaie marunta care sa-ti alunge stresul acumulat.

Am crezut ca facandu-ti aceasta placere iti vei aduce aminte de Mine.

In schimb, suparat , M-ai injurat. Doream atat de mult sa-Mi vorbesti.

Oricum ziua era, inca, lunga Ai pornit televizorul si in timp ce urmareai programul preferat, Eu am asteptat. Ai cinat apoi cu ai tai si tot nu ti-ai adus aminte de Mine.

Vazandu-te atat de obosit, am inteles tacerea ta si am stins splendoarea cerului ca sa te poti odihni, dar nu te-am lasat in bezna.. Am lasat veghetori pentru tine o multime de stele. Era asa de frumos, pacat ca n-ai observat... Dar nu conteaza!
Poate chiar nu ti-ai dat seama ca Eu sunt aici pentru tine. Am mai multa rabdare decat poti sa-ti imaginezi tu vreodata.

Vreau sa ti-o arat, pentru ca si tu, la randul tau, sa o arati celor din jurul tau. Te iubesc atat de mult incat te voi rabda. Acum esti pe punctul de a te trezi din nou. Nu-Mi ramane decat sa te iubesc si sa sper ca macar azi Imi vei acorda putin timp din timpul tau.

Iti urez o zi buna!

Al tau,
Dumnezeu. "

08 aprilie 2008

CONCENTRAREA

Concentrarea este aptitudinea de a dirija si fixa atentia asupra unei idei sau obiect, excluzand orice alte lucruri, in ciuda elementelor perturbatoare care ar putea sa va distraga.
“A sti sa te concentrezi” inseamna puterea de a-ti orienta fortele psihice asupra unui singur punct, fara a fi distras de nimic din ceea ce se intampla in jur.
Este una din activitatile cele mai creatoare.

Un exemplu: asezati o lupa pe traiectoria razelor soarelui, dirijati punctul luminos al focarului pe o foaie de hartie si aceasta se va aprinde. Concentrat-va in acelasi mod toate fortele asupra unui singur lucru, fara a va lasa distrasi si lumina va tasni! In mod similar, orice problema ce apare in minte, poate fi rezolvata in cateva minute de concentrare veritabila.

Principalul handicap al unei bune concentrari este tensiunea nervoasa si fizica si de aceea e necesara relaxarea.

Lipsa de concentrare sta la baza multor esecuri. Exersandu-va concentrarea, veti dispune in mod natural de un nivel excelent de atentie in viata curenta. Aceasta va va conferi discernamant, dar si posibilitatea de a va pastra in minte obiectivele propuse. Aveti posibilitatea de a va modifica si transforma existenta, de a nu mai indura evenimentele, ci a le creea.

RELAXAREA





Relaxarea este destinderea unei tensiuni musculare. Se poate compara cu un scut foarte eficient impotriva agresiunilor provenite din conditii de viata epuizante. Permite evitarea tensiunii interioare, binecunoscutul stres care toceste nervii.

Contrar somnului sau odihnei, relaxarea nu este o functie naturala, o functie care s-ar practica din instinct, la nevoie. Ea se invata, apoi se practica. A te relaxa inseamna a pune aproape instantaneu corpul si mintea intr-o stare de pasivitate absoluta.

Atunci cand sunteti in perioada de activitate, corpul si mintea participa la eforturile voastre. Muschii si nervii sunt supusi unor tensiuni de care nu sunteti constienti, creierul functioneaza la randament maxim, pe durata intregii zile intelectul vostru lucreaza.
O buna relaxare incepe prin adormirea oricarei activitati fizice si deci, printr-un proces de destindere totala. Atunci cand corpul vostru este perfect destins, devine posibila si calmarea agitatiei mentale. In perioada de destindere, undele cerebrale functioneaza cu incetinitorul, ceea ce are efecte benefice pentru sanatatea corpului si a mintii.

Iata un exercitiu simplu de relaxare, ce poate dura pana la 15 minute.


Alegeti un moment si un loc linistit in care sa nu riscati sa fiti deranjati de activitatea din jur. Poate fi facuta in orice moment al zilei.

- Intindeti-va confortabil, avand grija sa purtati haine comode;

- Timp de cateva minute, ramaneti in stare pasiva, inchideti ochii si fiti atenti doar la respiratia voastra;

- Daca va vine in minte un gand, nu luptati, nu incercati sa il alungati;

- Inspirati lung, avand grija sa va umflati abdomenul. Blocati aerul in plamani, tineti-l macar cateva secunde;

- Expirati apoi pe gura, sorbind abdomenul;

- Reincepeti procesul acesta respirator, de cateva ori;

- Respirati normal, linistit, calm, fortandu-va sa deveniti constienti de propria respiratie;

- Simtiti greutatea corpului, ce se “afunda” in pamant. Abandonati-va si lasati-va sa rataciti. Simtiti cum pieptul urca si coboara in urma inspiratiei si expiratiei. Ascultati cum va bate inima;

- Imaginati-va ca un val de energie calda si linistita va intra prin degetele de la picioare si destinde si cei mai mici muschi si tendoanele picioarelor. Simtiti cum energia va inveleste gleznele, urca spre pulpe…. Picioarele si pulpele voastre sunt calde si grele;

- Lasati aceasta energie sa intre de-a lungul picioarelor voastre pana la bazin… Bazinul este deschis pentru a primi acest curent. Simtiti cum muschii si organele voastre se relaxeaza in timp ce aceasta energie urca usor de-a lungul coloanei vertebrale, vertebra dupa vertebra, pana la plexul solar, apoi pana la piept, umeri, de-a lungul bratelor si mainilor…

- Fiecare centimetru al corpului se destinde… Intregul corp este cald si greu in momentul in care aceasta energie soseste la gat si destinde toti muschii.. Va inunda fata, lasati-va ochii sa se cufunde in orbite, pometii se destind, maxilarul se lasa in jos….

- Intreaga fiinta este cufundata in energie. Urmariti-va respiratia;

- Simtiti miscarile vietii, respiratia mintii… Totul respira de la sine, din cap pana in varful picioarelor, intregul corp este umplut de lumina…

07 aprilie 2008

CALATORIA VIETII






Viata este o calatorie, al carei itinerar este in mod esential acelasi pentru toti, chiar daca plecarea are loc in alte circumstante si cu alte bagaje.
Toata lumea se naste, toata lumea moare, si majoritatea oamenilor trec prin ciclul complet al vietii, ce include nasterea, copilaria, pubertatea, maturitatea si moartea.

Toate raspunsurile pe care vi le puneti sunt scrise in istoria vietii voastre. Aceasta se desfasoara dupa cicluri naturale cu invatatorii potriviti momentului: mama (nastere), tatal (copilarie), voi insiva (pubertate), societate (maturitate), universul (batranete). Scenariul unic al vietii voastre reflecta toate ralatiile pe care le traiti cu celelalte persoane din anturajul vostru. Cei 5 invatatori (mama, tata, voi insiva, societate, universul) va invata ce ar trebui sa cunoasteti.

Dar, pentru a redescoperi si a va insusi din nou toate instinctele naturale de conservare si de evolutie, trebuie mai intai sa va eliberati de trecut pentru a va regasi complet in prezent.

Nu e de preferat sa produceti propriul vostru film si sa fiti voi insiva vedeta, decat sa jucati roluri de figurant in productiile altora?

06 aprilie 2008

A CINCEA EMOTIE - COMPASIUNEA

COMPASIUNEA




Compasiunea apare atunci cand cunoasteti teama, mania, tristetea si bucuria. Cand aceste emotii fac parte din viata voastra zilnica, deveniti mult mai capabili sa le simtiti in viata celorlalti. Nemaifiind in conflict cu coi insiva (deoarece ati invatat sa va exprimati emotiile cand acestea apar), nu mai sunteti tentati sa amenintati spatiul vital al celorlalti. Le oferiti astfel ocazia sa nu se mai lase coplesiti de temerile lor.
Pe scurt, deveniti capabil sa oferiti oamenilor exact ceea ce au nevoie… ceea ce va deschide in mod natural calea spre succes si reusita.

Ce este compasiunea? Nu e intotdeauna mangaiere, uneori este ca o palma peste fata. Inseamna sa poti simti ceea ce simte o alta persoana, ramanand in acelasi timp detasat, pentru a-i intelege nevoile si pentru a sti ce trebuie spus in acel moment.

Puteti sa simtiti durerea, bucuria, teama cuiva, fara ca acestea sa fie emotiile voastre, ci mai degraba, emotiile care va pun in legatura cu persoana respectiva. Daca simtiti intr-adevar compasiune pentru cineva caruia ii e teama, voua nu va va fi. Ii veti simti teama si veti putea stabili o legatura cu acea persoana.

Ne facem de multe ori o parere gresita despre compasiune: credem ca a fi compatimitor trebuie sa fie a fi ingrijorat pentru altcineva. A fi compatimitor inseamna a-I da celuilalt ceea ce are nevoie, lucru care nu intotdeauna este sinonim cu a-I da ceea ce vrea.

A PATRA EMOTIE - BUCURIA

BUCURIA



Bucuria este energia expansiva a bunei dispozitii dinamice. Ea invioreaza ochii, ii face sa sclipeasca, da avant mersului si lumineata intreaga fiinta. Ea apare atunci cand energia voastra emotionala isi gaseste drumul liber pentru a reactiona in mod adecvat la experientele pe care le traiti.

Va amintiti euforia ce apare atunci cand dansati sau desfasurati orice alta activitate fizica, modul in care intregul corp se misca de la sine, fara efort, in mod natural?

O astfel de bucurie nu poate exista decat daca teama, mania si tristetea sunt lasate sa curga in mod liber.

Bucuria este la fel de importanta ca si celelalte emotii si poate fi chiar mai importanta: ea vindeca, intareste si reda increderea in ideea ca viata ar trebui sa fie in voi.

Caci atunci cand sunteti bucurosi, spontaneitatea vine de la sine, nu mai fugiti de teama momentului dorind sa va gasiti mereu in alta parte, intr-o alta stare, intr-un trecut deja trait sau intr-un viitor incert.

A TREIA EMOTIE - TRISTETEA

TRISTETEA


Tristetea este slabirea, renuntarea emotionala ce se produce atunci cand asteptarile si dorintele voastre nu sunt indeplinite. Tristetea doare pentru ca ea presupune o renuntare la ceva de care v-ati atasat si o pierdere cu care trebuie sa traiti.

Semnele tristetii sunt binecunoscute: privire abatuta, chip intristat, spate indoit, umeri lasati, brate atarnand, vorbire neglijenta. Ca si cum v-ati ofili din cap pana in picioare.

Combateti tristetea cu toata puterea, bineinteles, pentru ca vreti sa fiti fericiti. De aceea trageti concluzia ca pentru a fi fericiti trebuie evitata tristetea. De fapt este adevarat exact contrariul: numai acceptand inevitabila tristete este posibila bucuria adevarata. Caci tristetea este modul sanatos de a reactiona la deceptiile vietii.

Tristetea va pune asadar in legatura cu ceea ce aveti cel mai vulnerabil in voi, o energie de relaxare, o furtuna care lasa incordarea si curata aerul. Este o emotie vindecatoare. Trebuie sa intelegeti ca niciodata nu este de dorit sa va micsorati asteptarile si adevaratele voastre dorinte pentru a scapa de suferinta care apare daca nu sunt indeplinite. Deoarece, daca evitati tristetea, nu veti simti decat o bucurie superficiala si nu duceti decat o viata mecanica, sub care se ascunde deprimarea.

Copiii mici plang foarte mult. Se incapataneaza sa obtina un lucru care li se refuza si incep sa tipe in semn de protest. Viata ii deceptioneaza intotdeauna, dar ei isi lasa supararea sa iasa. Dupa ce au plans, nu mai au nimic. Nici o urma de depresie.

Cand viata va deceptioneaza si se impotriveste dorintelor voastre, tristetea este raspunsul potrivit, deoarece energia sa purificatoare da curs liber celorlalte emotii. Iar cand veti invata sa va exprimati tristetea, veti descoperi ca bucuria apare in mod inevitabil!

05 aprilie 2008

A DOUA EMOTIE - MANIA

MANIA


Mania este o reactie de protectie impotriva integritatii voastre atunci cand simtiti ca limitele personale au fost depasite, cand sunteti coplesiti. Mania este expresia unui mare NU fata de o nedreptate, o incalcare.

Mania, care are motivul sau de a fi, este prompta, clara si nu cere nici o explicatie. O manie adevarata are un obiect precis si este justificata; prin exprimarea ei expuneti ceea ce nu va convine si va aparati integritatea intr-un mod convenabil.

Mania interiorizata si refulata este un fenomen generalizat in societatea de azi. Consecintele acestui fenomen sunt violenta in familie, agresiuni, distrugeri cauzate de gesturi de disperare. Mania este emotia cea mai putin acceptata si deci, cea mai reprimata in societate. Semnele corporale ale maniei se pot vedea usor: dinti inclestati, pumni stransi, spate rigidizat, vocea ridicata, ochii aprinsi.

Daca am invata sa ne enervam in mod corect, sa ne protejam teritoriul impotriva oricarei invazii reale, mania n-ar mai fi decat o reactie potrivita, o reactie capabila sa faca fata provocarilor pe care le intalnim, un remediu lipsit de efecte negative mai degraba decat o boala cronica a carei lipsa de putere duce la distrugere.

Este foarte indicat ca mania sa fie exprimata, sa nu o inabusiti sau sa o blocati in interior. Dand frau maniei, apere sentimentul de compasiune. Si asta, pentru ca puteti intelege ce anume a impins-o pe persoana respectiva sa va incalce limitele. Mania devine asfel o forma de compasiune.

04 aprilie 2008

PRIMA EMOTIE - TEAMA

TEAMA


Teama este o emotie utila si indispensabila. Ea va pune in garda, va catalizeaza simturile si intensifica sensibilitatea. Chiar daca poate parea ciudat la prima vedere, teama e cea care va ghideaza in viata, e radarul fiecaruia. Este instinctul de baza al supravietuirii umane, pe plan fizic, psihologic si spiritual.

Semnalele de pericol emise de teama sunt inabusite daca ati dezvoltat un comportament care urmareste sa nege si sa suprime aceasta emotie. Fara sa se acorde atentie acestor semnale specifice de teama, aceasta energie se imprastie si se transforma intr-o paranoia generalizata, intr-un fel de “neincredere cronica” mereu prezenta.

Din aceasta cauza, multi oameni sunt inghetati de spaima in mod inconstient, au intr-o oarecare masura teama de teama, iar acest lucru ii impiedica sa vada mai departe. Dintr-o data le este teama de orice, sa nu isi piarda locul de munca, persoana iubita, viata etc. Le este chiar teama de succes, le e teama sa fie prea fericiti, le e teama de adevar, teama sa simta, sa se miste, sa se schimbe.

N-ati constatat niciodata cum teama neexprimata sugruma gatul si partea inferioara a spatelui, ridica umerii, amorteste maxilarul, incordeaza fruntea, imobilizeaza bazinul si intepeneste genunchii?

Corpul poarta semnele fricii peste tot, dar suntem atat de obisnuiti cu ele, incat suntem imunizati fata de mesajele lui disperate. Si aceasta teama navalnica se acumuleaza, se amplifica, ne paralizeaza energia vitala si ne anchilozeaza emotiile.

Nu trebuie sa va fie frica de teama si nici sa va simtiti jenat sau imobilizat de temerile voastre, ci, mai degraba, sa le acordati atentia care li se cuvine si sa le lasati sa se exprime. Astfel, energia ce provine din teama este eliberata in mod corect.

EMOTIILE





Multi dintre noi am invatat, din pacate prea devreme sa isi blocheze, sa isi suprime sau reprime emotiile. Exprimarea libera a sentimentelor este adeseori privita ca fiind sinonima cu “suferinta” si pentru a evita riscul de a fi raniti, de cele mai multe ori nu ne asumam riscul de a le exprima.

Emotiile au insa nevoie sa curga, ca si sangele prin corp. Cand emotiile sunt oprite, viata insasi este lipsita de elan. Obisnuinta de a trai intr-o stare de inertie emotionala, cu rol de scut protector impotriva suferintei ne impiedica sa simtim bucuria de a trai.

De emotiile noastre nu ne putem feri, orice am face. Ele se manifesta, mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, indiferent de gradul nostru de rezistenta fata de ele. Ele nu sunt ganduri pe care sa le putem elimina pur si simplu. Sunt manifestari fizice ale energiei cosmice universale.

Singura solutie e sa va acceptati emotiile, sa faceti din ele prieteni, sa le recunoasteti ca fiind ale voastre, sa invatati sa le resimtiti si sa le exprimati in momentul in care acestea se ivesc.

Cele 5 emotii de baza din care decurg toate celelalte sunt: teama, mania, tristetea, bucuria si compasiunea. Ele sunt esentiale pentru supravietuirea si bunastarea noastra generala. Greutatea consta nu in a le transcende, ci in a transforma relatia pe care o aveti cu ele. Emotiile nu sunt in sine nici pozitive, nici negative, ele sunt pur si simplu elementele energiei dumneavoastra de viata, fiecare avand propria vibratie si functie.

03 aprilie 2008

GIMNASTICA MENTALA

Prin imaginatie, vizualizare mintala, senzatie, se pot folosi fantasticele resurse ale mintii, pentru a pregati corpul pentru exercitiu si pentru a-I dezvolta frumusetea, forta, dinamismul si supletea.


Este de ajuns sa va imaginati, sa vedeti mental corpul pe punctul de a se misca, pentru ca, imediat, creierul sa transmita ansamblului de muschi ordine precise de pregatire a miscarilor si sa asigure coordonarea necesara.


Pozitiile si deplasarile imaginate, apoi resimtite, duc la efecte fiziologice masurabile. Acestea vor procura corpului vostru o mare parte din beneficiile exercitiului pe care il vizualizati. Numai cateva minute de vizualizare pot sa dea posibilitatea, chiar si celor imobilizati la pat sa isi pastreze vigoarea corporala.


Prin faptul ca va imaginati FRUMOS, DINAMIC, SUPLU, va dezvoltati aceste calitati. Puterea considerabila a imaginatiei pregateste terenul: imaginandu-va imbogatiti cu aceste calitati, veti incepe efectiv prin gandire ceea ce vreti sa deveniti.


Pentru aceasta trebuie:

- sa inchideti ochii,
- sa respirati adanc,
- sa va relaxati,
- sa va imaginati intr-o situatie, la alegere, cu cat mai multe detalii (peisajul din jur, temperatura, lumina, sunetele, miscarile etc).


Faceti acest lucru fara efort, destins, amuzandu-va si lasand sa va vina in voie imaginile in fata ochilor inchisi, cat mai spontan posibil. Cu cat practicati acest exercitiu mai des, cu atat devine mai usor. Prin repetitie, veti simti tot mai mult cum “intrati in imagine” si veti simti in tot corpul ceea ce va imaginati.
In timpul vizualizarii, aveti grija sa va lasati respiratia libera si sa nu va blocati miscarile .

VITALITATEA

Pentru a trai sanatos, pentru a cunoaste puterea fiintei, este necesar sa se elibereze corpul de tot ceea ce il poate subjuga (durere, boala, oboseala). Propriul corp este insasi expresia vietii, este istoria vietii voastre.


Tot ceea ce vi se intampla se gaseste “imprimat” in corpul vostru si se reflecta in acesta. Stransa legatura care exista intre viata interioara (dispozitia, starile sufletesti, dispozitia psihica, starile mentale, gandurile si emotiile) si corpul vostru este indivizibila si inevitabila.


Dar, pentru ca aceasta uniune sa fie reusita, trebuie sa tineti seama de nevoile corpului vostru, sa il ingrijiti si sa il iubiti ca pe un prieten. Caci drumul spre plenitudine de aici incepe. Numai atunci cand “locuiti” intr-adevar in corpul vostru puteti intreprinde calatoria care duce spre abundenta, inflorire si fericire.


Ati remarcat cat de numerosi sunt oamenii care nu se afla in corpul lor, care nu se simt “acasa” in propria locuinta? Marea majoritate a oamenilor traiesc impreuna cu ei insisi, in mintea lor, in amintirile lor, in proiectele lor viitoare si neglijeaza nevoile propriului corp.


Aici nu e vorba doar de banalul mers pe jos, desi chiar o plimbare de cateva zeci de minute, fara masina, relaxanta, nu e obligatoriu sa faceti eforturi iesite din comun. Insa, fara un minim de exercitii fizice, corpul se sedentarizeaza si noi, odata cu el. De aici, pot sa apara problemele, pot sa intervina disfunctii si noi suntem singurii vinovati. Este necesara o gimnastica mentala, care este in acelasi timp o pregatire a corpului pentru exercitiu si o dezvoltare a dinamismului propriu.

02 aprilie 2008

CINE POARTA RASPUNDEREA DE A TE IUBI?






Nu te concentra asupra felului in care te trateaza oamenii. Concentreaza-te asupra felului in care te tratezi pe tine insuti. Daca te afli intr-o relatie abuziva, de exemplu, nu te concentra asupra comportamentului celui ce comite abuzul.
Priveste, in schimb, la propriul tau comportament.
Intreaba-te daca a decide sa fii impreuna cu o persoana abuziva este un mod adecvat de a te trata pe tine insuti.
Asuma-ti raspunderea de a te iubi si a avea grija de tine. Nu incerca sa transmiti aceasta responsabilitate altcuiva.
Sarcina ta este simpla. Iubeste-te pe tine insuti, chiar acum! Daca uiti, aminteste-ti doar care iti este datoria- si incepe sa o practici.
Spune-ti: “Am raspunderea de a ma iubi in acest moment. Daca eu nu ma iubesc pe mine, nimeni nu o va face. Iubirea celorlalti poate ajunge la mine, numai daca eu ma iubesc pe mine insumi.”
Daca gandesti astfel, cu consecventa, lucrurile se vor imbunatati. Vei inceta sa te mai tradezi singur. Si, atunci cand tradarea de sine va lua sfarsit, nu va mai fi atat de usor pentru ceilalti sa abuzeze de tine sau sa te tradeze.


PAUL FERRINI- CUVINTE DE INTELEPCIUNE PENTRU FIECARE ZI
EDITURA FOR YOU

GRESELILE








A fi constient de greselile pe care le faci zi de zi este un dar. Atunci cand ti le justifici, chiar si fata de tine insuti, te agati de ele, fortandu-te sa iti aperi, in mod repetat faptele. Astfel se consuma atat timp, cat si foarte multa energie. Este un ritual al amagirii, din care nu poti scapa decat in momentul in care devii constient de greseli, le recunosti.
E posibil sa iti fie rusine de greseala ta, dar sa nu crezi ca ea nu poate fi corectata. E posibil sa te simti groaznic ca ai suparat pe cineva, dar sa nu-ti inchipui ca lucrurile nu se pot indrepta.
Pentru ca, daca doresti iertare, trebuie sa ai curajul sa o ceri.