30 septembrie 2007

PRIVESTE INAINTE!

Lumea care va inconjoara va pare ostila: cu inferiorii vorbiti brutal, cu superiorii sunteti de o grozava platitudine, acasa, cu cei din familie sunteti tiranic, va descarcati toti nervii si toate necazurile pe cei slabi care va inconjoara. Armonia se distruge in felul acesta. Si nu doar armonia din familie, de la servici, ci si cea interioara. refuzati in acest fel sa mai vedeti partea buna a vietii, partea plina a paharului. Viata nu e facuta numai din necazuri, insa refuzati sa-i vedeti bucuriile, va refuzati dreptul la fericire.
Cautati sa construiti, nu sa distrugeti. E asa de usor sa distrugi o relatie ce dureaza de ani buni, e atat de usor sa darami increderea copilului tau in tine... e asa simplu sa iti strici intr-un moment parerea despre tine insuti. In loc sa faci asta, incearca sa fii constructiv, nu observa defectele altora, ci calitatile, nu cauta greselile, ci lucrurile bune, nu privi inapoi si nu regreta ceea ce s-a intamplat si s-a facut. Priveste numai inainte!

CE VA TREBUIE PENTRU A REUSI?

Ati incercat intr-o noapte sa ascultati sunetele orasului in care locuiti? Masinile care trec pe strada, vantul care face sa tremure crengile copacilor, oamenii care se plimba de mana si-si soptesc cuvinte dulci, cainii ce latra…. Daca ati sta sa ascultati sunetele noptii, acestea v-ar spune o intreaga poveste. A Universului insusi. Universul nu doarme. Numai noi dormim. Si cteodata dormim chiar si atunci cand suntem treji. Dormim cand mergem la birou, cand ne indeplinim constiinciosi sarcinile de serviciu, dormim cand suntem acasa, trebaluind de zor, frecand podele, spaland faianta din baie, ori facand mancare. Dormim cand privim imaginile ce se succed la televizor, dormim cand …. dormim.
Daca am incerca sa iesim macar pentru un moment din starea de amorteala indusa de cotidian, de rutina zilnica, am observa poate ca intregul Univers se misca odata cu noi, ca totul este miscare si indiferent ce am face noi, continua sa existe. Daca numai pentru o clipa ne-am putea opri din rutina, am vedea ca nu conteaza ceea ce trebuie sa faci pentru ca e impus, ci conteaza numai ceea ce-ti doresti cu adevarat.
Ce-ar fi daca, pentru o zi ati incerca sa faceti numai ceea ce doriti? Adica, in loc sa mergeti plictisiti la birou, sa va indepliniti sarcinile de serviciu bine, insa fara nici o tragere de inima, ati incerca sa faceti ceea ce va place? Sa cititi o carte inainte de a pleca spre serviciu, sa scrieti unui amic drag, pe care nu l-ati mai intalnit de mult, sa mancati ce va place… oare nu ati incepe ziua altfel? Sau, dupa orele de serviciu, in loc sa veniti acasa, sa urmati ritualul zilnic, mancare, copii, cumparaturi etc, sa faceti altceva? De pilda, o plimbare intr-un parc, o vizita prietenilor.
Obisnuinta devine o a doua natura. Nu e rea, insa tinde sa acapareze totul. Ajungi sa fii un sclav al acesteia. Trebuie sa faci ceva pentru ca asa ai facut si ieri, si alaltaieri. Cand reusesti sa iesi din cotidian, sa dobandesti dexteritatea de a face ceea ce-ti place, chiar si numai pentru cateva clipe, viata iti va parea altfel, orele interminabile la birou nu vor mai fi plictisitoare, timpul pierdut in metrou, in tramvai ori masina va fi castigat. Orice fiinta e supusa evolutiei, nu ramane niciodata in punctual in care se gaseste. De indata ce ati inceput sa va cuceriti fericirea, si in acelasi timp, sa va cunoasteti pe voi insiva, de atunci incepe in viata voastra o faza noua, premergatoare idealurilor propuse. Odata ce idealul e atins, trebuie inlocuit mereu cu unul superior. Trebuie sa tintiti atat de departe cat poate strabate privirea voastra. Odata realizat idealul propus, viata isi va mari orizontul. Nu veti mai pierde timpul, zilele vor fi mai pline, veti avea impresia de forta si de satisfactie. Trebuie atat de putin pentru a reusi….

CLAUDIA UNGUREANU-MAIER

27 septembrie 2007

O INTALNIRE CU TINE INSUTI




Cum ar fi sa te intalnesti cu tine insuti? Cati dintre noi nu si-au imaginat cum vor arata / ce vor face peste sa zicem, 10 ani. Cum vei arata? Unde vei locui? Ce masina vei avea? Vei avea propria afacere? Sunt intrebari la care trebuie sa-ti raspunzi, fara teama inca de acum. De fapt, daca ar fi sa alegi intre tine, cel din viitor, ai putea fi: mai rau decat esti acum, la fel sau mai fericit, mai bogat, mai sanatos decat esti azi. Care varianta este cea mai buna? Evident, ultima.
Asadar, sustine-ti aceasta viziune cu toata forta imaginatiei. Intrebari simple, de genul: “Ce voi face acum pentru a incepe acest proces?”, “Ce voi face peste o saptamana, o luna etc?” Numai visele nu sunt suficiente. Acestea sunt insotite de actiune. Pentru a nu fi descurajat in fata provocarilor, incearca sa spargi fiecare proiect in altele mai mici, astfel incat toate, la un loc sa formeze intregul, insa, luate in parte aceste mici sarcini sa para a fi realizabile. Acesta e trucul. Sa ti se para mereu ca ceea ce iti propui este usor de realizat, astfel incat sa pornesti in alta calatorie, cu un alt proiect, la fel de realizabil. Mintea noastra e marginita si pentru a nu deveni descurajati de imposibilitatea realizarii unei sarcini, fragmentarea este necesara.
Dezvoltand astfel calitatile unui invingator, egoul poate fi depasit. Viata este o aventura incitanta, ce merita traita mereu, zi dupa zi. Visele de azi sunt realitatile de maine. Orice vis care merita efortul implica o munca sustinuta, insa gandeste-te mereu la tine, cel de peste 10 ani. Ai sa vezi ca merita eforturile de azi….

CLAUDIA UNGUREANU-MAIER

Cei 10 "Daca"

1. Daca vrei sa faci un bine, atunci fa-l cand este nevoie.
2. Daca poti sa faci pe cineva fericit, nu sta pe ganduri.
3. Daca dai ceva, nu astepta ca fapta sa se intoarca.
4. Daca primesti ceva, da mai departe.
5. Daca nu poti sa ajuti pe cineva, spune-i-o in asa fel incat sa nu o recepteze ca pe
un refuz.
6. Daca poti sa construiesti ceva, nu distruge.
7. Daca poti, fii hotarat in ceea ce spui si ceea ce faci.
8. Daca devii celebru, ramai modest.
9. Daca esti nervos, nu-ti descarca nervii pe altii.
10. Daca faci o observatie, nu jigni.

(Chris Simion)

24 septembrie 2007

PLUTESTE DEASUPRA SITUATIILOR DIFICILE

Cand o situatie nu iese asa cum ai vrea, gandeste-te un moment si vizualizeaza-te plutind deasupra ei. Serios! Imagineaza-ti ca in acest moment esti ca un spirit care pluteste deasupra, in timp.

Acum, priveste acea situatie dintr-un alt unghi. Cateodata, vei gasi ceva ridicol la acea situatie, lucru pe care initial nu l-ai observat.

Multora dintre noi ne place sa credem ca suntem 100% din timp logici, rationali. In realitate insa, facem atat de des alegeri irationale si ilogice….. probabil mult mai des decat ne-ar placea sa admitem.

Deci, iti propun sa iti alegi un moment in care sa fii intr-o stare buna, sa iti imaginezi si sa te simti omnipotent. Ridica-te deasupra situatiei, incearca sa privesti lucrurile din afara, si poate ca o vei putea percepe ca desfasurand-se intr-un mod optim pentru tine. Daca vrei poti face un tur complet al situatiei in minte.

Ce anume ar trebui sa faci pentru a transforma aceasta situatie in cea mai buna posibil? Cum ai fi putut sa actionezi si sa reactionezi lin acel moment pentru a face posibila aceasta situatie optima? Ce ai putea face pentru ca efectele sa fie cele mai bune, in cel mai potrivit mod cu putinta?

Ridicand-te deasupra ei, privind din afara, poti percepe situatia dintr-un alt punct de vedere pe termen scurt sau lung. Poate parea ciudat, dar daca petrecem prea mult timp fie in emisfera stanga fie in cea dreapta, incepem sa pierdem cate putin din abilitatea de a intra in contact profund cu potentialul nostru.

Presupunand ca esti implicat intr-o relatie romantica, poti constata ca de cele mai multe ori partenerul tau este unul dintre cei mai mari maestri din viata ta. Pe masura ce jumatatea te face sa te simti mai frustrat si mai manios, aminteste-ti ca dragostea ei este cea care te completeaza.

Invata cate ceva despre tine atunci cand cineva sau ceva te tulbura.

De ce te simti frustrat?
De ce lasi acel ceva sau pe acel cineva sa aiba control asupra ta?
De ce ingadui acestor lucruri sa te controleze emotional, in loc sa lasi lucrurile sa curga?

Detaseaza-te de tot ceea ce te inconjoara.
Priveste situatiile din puncte de vedere diferite.
Examineaza-ti cu atentie viata.
Controleaza-te.
Mentine cursul si fa lucruri de calitate.

La treaba!

Cu multa dragoste si succes,
Travis Wright
Sursa: CultivateGreatness.com
Traducerea: Raluca Zam

ESTI CEEA CE IUBESTI!






Esti ceea ce iubesti, nu ceea ce te iubeste. Nu te poti defini numai prin prisma celor ce te iubesc.
Daca iubesti calatoriile- esti un calator. Daca iubesti florile- esti un gradinar, chiar daca ai doar doua ghivece cu flori in casa. Daca iubesti copiii- esti un copil ceva mai mare, cu sufletul asemanator lor. Daca iubesti cartile esti un cititor, daca iubesti plimbarile, esti un plimbaret. Atunci cand faci cu placere un lucru, te identifici cu insasi activitatea pe care o faci, devii una. Nu mai esti separat de aceasta, devii insasi activitatea in sine. Cand faci cu pasiune ceva, nu conteaza cat timp a trecut, ci rezultatul pe care urmaresti sa-l obtii.
Atunci cand iubesti ceea ce esti, iubesti viata, cu tot ce are ea – si bun si mai putin bun, frumos sau mai putin frumos, devii constient de farmecul fiecarei clipe care trece, de frumusetea copacului pe langa care treci zilnic, de curatenia trotuarului pe care pasesti spre casa. Viata iti ofera momente minunate de bucurie, pe langa care poti trece indiferent. Cand insa iubesti tot ce intalnesti in cale, fiecare clipa este un salut adresat vietii!

20 septembrie 2007

POSIBIL SI IMPOSIBIL






Cine n-a incercat macar o data in viata sa faca ceva imposibil? Fie ca e vorba de urcatul unui deal ce parea abrupt la prima vedere, fie ca e vorba de apropierea de cineva in aparenta inabordabil, ori o calatorie exotica ce parea mai mult un vis, orice lucru pare pentru unii usor, pentru altii foarte greu de realizat.
Insa sentimentul de triumf adevarat il traiesc cei ce realizeaza acest imposibil. Abia in momentul in care au reusit sa faca ceea ce si-au propus, au depasit una din barierele gandului, egoul lor a fost cel invins. Pentru ca doar egoul spune ca un lucru este sau nu posibil. Asadar, de fiecare data cand vocea interioara iti spune ca nu se poate, increde-te in fortele proprii si spune-ti ce totul e posibil, numai sa-ti doresti cu adevarat!

Claudia Ungureanu-Maier

16 septembrie 2007

PUTEREA RABDARII






De obicei consideram rabdarea o calitate pe care o folosim atunci cand este nevoie de ea. Ne grabim la bacanie, dar coada e atat de mare, incat ne tragem sufletul si practicam rabdarea. La fel, daca interactionam cu cineva care este mai incet decat noi (un copil sau o persoana In varsta ).
Incercam sa ne incetinim ritmul si sa avem rabdare cu persoana respectiva. Dar un alt mod de a vedea rabdarea este ca pe o forta atotpenetranta la dispozitia noastra, un lucru pe care il putem exersa continuu in raport cu imaginea generala.

Rabdarea inseamna sa fim centrati in corpurile noastre. Atunci cand sunteti grabiti puteti aproape sa simtiti ca energia va este dislocata, ca si cum ar vrea sa ajunga inainte, in afara corpului, incercand sa ajunga la obiectivul pe care il doriti. Este un sentiment foarte dezechilibrant si ne face sa facem greseli si sa fim neindemanatici in lume. Putem petrece o zi intreaga simtindu-ne astfel si sa nu ne dam seama ca nerabdarea este la radacina situatiei.
De asemenea, putem sa ne petrecem asa chiar toata viata, niciodata nelocuind complet momentul. Cand devenim prea mult orientati pe un obiectiv sau pe viitor, practicarea constienta a rabdarii este chiar lucrul care ne aduce inapoi la corpurile noastre si la vietile noastre imediate.
Putem incepe prin a ne face timp in fiecare zi doar sa stam linistiti, sa ne observam gandurile si dorintele, fara a actiona pentru ele sau a le urma. Pur si simplu le lasam sa apara si sa dispara, in timp ce ramanem asezati si centrati.


Mai mult decat o simpla calitate ce trebuie cultivata, rabdarea este o experienta energetica. Desi poate parea un concept slabut sau searbad, experienta efectiva a rabdarii este destul de puternica. Atunci cand ai rabdare, cand te opui impulsului de a apuca primul lucru pe care crezi ca il doresti, cand poti sa stai linistit si pur si simplu sa observi fara sa reactionezi, incepi sa vezi lumea mai complet si mai clar.
Devii capabil sa actionezi mai constient. Devii mai acordat la deschideri si la inchideri, mai capabil sa vezi cand sa mergi mai departe si cand sa stai linistit. Si, cel mai important, descoperi puterea profunda, tacuta a experientei rabdarii.


Claudia Ungureanu-Maier

IUBIREA - LEGE UNIVERSALA




Nimeni nu ti-a facut nimic pe nedrept, nimeni nu te-a pedepsit din intamplare,nimeni nu te-a fortat. Totul depinde numai de tine. In experienta fiecarei secunde pe care o traiesti, exista o absoluta justitie. Nimic nu e ascuns, nimic nu e pierdut, nimic nu e uitat, nimeni nu e niciodata abandonat.
Iubirea este ceva euforic, pe care il faci, in primul rand, pentru tine insuti, fara ca prin aceasta sa fii egoist si rezultatele se traiesc launtric, directproportional, in propriile tale experiente. Orice informatie de acest gen exista in permanenta in spatiu si nu are nevoie de carti, pentru a fi cunoscuta sau pentru a actiona. Ea este totdeauna, in stare potentiala, chiar si in tine.
Misterul iubirii este dincolo de ratiune: tu stii ca toti suntem egali in potential, ca, intr-adevar, nimeni nu are nevoie de ajutor din partea nimanui, nimeni nu are nevoie sa i se spuna sau sa i se dea ceva, deoarece, la nivel potential, fiecare dintre noi are intotdeauna tot ceea ce ii este necesar, si, cu toate acestea, faci cel mai dezinteresat si cel mai plin de compasiune act din cate exista, oferind, prin iubire, fratilor si surorilor tale, tot ceea ce e mai bun si mai frumos in tine. In acest fel, retransmiti si altora, la momentul oportun, ceea ce ai primit si tu atunci cand a fost necesar.
Universul, asa cum il percepem noi de la nivelul la care suntem, poate fi
considerat iluzoriu, sau, mai bine zis, partial adevarat, si, tocmai de aceea avem cu atat mai mult un motiv in plus pentru a ne bucura de el in mod detasat si de a-l iubi dezinteresat, in loc sa ne lasam inspaimantati si inrobiti prosteste de propria noastra imaginatie, care, atunci cand nu este pe deplin controlata, ne ascunde mai mereu aspectele esentiale ale manifestarii universale.
Tot ceea ce se petrece pe Pamant isi gaseste instantaneu reflexia pe oricare
dintre nivelele vibratorii, de la cel mai elevat si pana la cel mai de jos. Astfel, orice actiune a noastra produce modificari, mai mult sau mai putin profunde, la absolut toate nivelele manifestarii macrocosmice. Suntem, deci, in totalitate liberi sa facem sa predomine in fiinta noastra oricare dintre aceste nivele.
Pentru aceasta nu trebuie sa schimbam nimic altceva, decat sa ne focalizam
intens atentia si sa ne amplificam iubirea.
Indiferent ce ai face, iubeste-te ca faci aceasta.
Orice ai gandi, iubeste-te pentru ca gandesti aceasta. Iubirea este singura dimensiune care trebuie amplificata si rafinata. Iar daca nu esti sigur sau nu stii ce inseamna sa iubesti cu adevarat, iubeste-te din tot sufletul pentru ca nu stii inca ce e iubirea. Nu exista nimic mai important in acest Univers decat iubirea nesfarsita, pe care fiintele constiente o manifesta detasat, una fata de alta, in deplina libertate, fara posesivitate sau gelozie.

Nu vei fi capabil sa depasesti, ireversibil, actualul tau nivel vibratoriu
dominant, pana ce nu vei invata sa te iubesti cu adevarat pe tine insuti sau cu alte cuvinte, sa te accepti in totalitate ASA CUM ESTI ACUM.

Indiferent care este nivelul tau spiritual, indiferent unde te afli in
Univers, alegerea ta este mai mereu aceeasi: sa-ti expansionezi constiinta sau sa te contracti. Si, totdeauna, trebuie sa incepi exact de acolo de unde esti. Daca esti constient, nu mai este nimic rau in a fi acolo unde esti - aceasta fiind doar una din nenumaratele experiente, care iti sunt puse la dispozitie pentru a te perfectiona, in functie de aspiratiile tale sau nivelul tau launtric. Ceea ce tu esti, pot fi si eu; ceea ce eu sunt, poti fi si tu.Ceea ce eu sunt astazi, tu vei putea fi, fara indoiala, in viitorul apropiat.

Tot ceea ce facem se oglindeste fidel in noi insine si, chiar si atunci cand
incetam a mai actiona, oglindirea respectivei actiuni se intipareste pentru totdeauna in noi, determinand un raspuns oarecum asemanator, mai devreme sau mai tarziu; prin urmare, cel mai adesea nu trebuie sa ne impotrivim, ci sa transcendem, deoarece impotrivirea inseamna non-acceptare, ducand la contractie, pe cand transcenderea inseamna acceptare plenara, inglobare, conducand la expansiune. Impotrivindu-te, te implici si adesea suferi, pe cand, transcendand, te detasezi si gasesti fericirea.

Claudia Ungureanu

FURIA




Nu exista persoana care sa fie total lipsia de sentimentul de furie. Ea este
o caracteristica naturala a fiecarei personalitati. Atunci cand apar situatii conflictuale exista patru posibilitati diferite de a folosi sentimentul de furie. Din pacate majoritatea persoanelor au invatat inca din copilarie sa gestioneze in mod neproductiv acest sentiment.

Furia arata intotdeauna ca nevoile si valorile noastre au fost incalcate. De aceea se poate spune ca nu este gresit sa fim maniosi. Dar este gresit sa ne exprimam acest sentiment intr-un mod agresiv, insensibil sau inadecvat., deoarece acest lucru ne aduce deservicii: mesajul nostru legitim (prin care incercam sa aparam aceste nevoi si valori), nu mai este corect receptionat.

Este usor de inteles atunci cand este vorba despre noi insine. Dar atunci cand este vorba despre altcineva? Cand o persoana isi manifesta fata de noi furia o catalogam automat ca fiind agresiva, rea, insensibila,incapatanata.

Insa in spatele persoanei care pare dura, puternica, sigura pe ea se ascund durerea, frica, incertitudinea ca nevoile ei vor fi incalcate, ca valoarea sa personala nu va fi recunoscuta. Ca si in cazul unui iceberg, ceea ce se vede este doar o mica parte din intreg. Cu cat mania este mai accentuata, cu atat suferinta pe care o ascunde este mai mare. Oamenii care isi reprima sentimentul de manie aleg sa ignore pur si simplu necesitatea de a trata deschis problema.

Reactiile lor, in functie de situatie:
-fug din fata problemelor;
-nu isi expun necesitatile personale atunci cand acest lucru ar fi indicat;
-isi ascund adevaratele sentimente pentru a le face placere celorlalti;
-refuza sa fie ajutati chiar atunci cand au nevoie;
-le gasesc scuze celor care ii trateaza nepotrivit sau chiar se simt ei vinovati;
-se prefac ca nu au resentimente;
-se supun vointei altora deoarece isi imagineaza ca nu au alta optiune.

Aceste moduri de a reactiona, chiar daca sunt gresite, au o explicatie: ei incearca sa evite durerea, pentru ca in experienta lor trecuta s-au confruntat cu situatii in care fie sustinerea propriilor nevoi a fost lipsita de succes, fie acest lucru li se pare incomod (din diverse motive).

Asadar, ei gandesc: "Este inutil sau incomod sa imi arat sentimentele."

De cele mai multe ori, acesti oameni nu au gasit loc in mediul in care au crescut pentru a-si exprima preferintele personale, si au invatat inca de mici ca ar plati un pret prea mare daca si le-ar sustine. Asa ca, avand la dispozitie resursele limitate de care dispune mintea unui copil, au ajuns la concluzia ca este mai convenabil sa-ti ascunzi sentimentele.

Acesti oameni cred ca furia o sa dispara daca o pot ascunde. In realitate furia nu se disipeaza, ea se acumuleaza pana cand, ajungand la un punct critic, se produce o adevarata explozie. Acumularea furiei poate duce la: depresie, anxietate, atac de panica, migrene, dureri de spate sau de stomac, probleme cardiace.

Oamenii care experimenteaza mania agresiva nu sunt capabili sa-si transmita
mesajul legitim decat intr-o forma agresiva, care incalca demnitatea celorlalti.

Ei doresc sa le fie respectate nevoile si valorile fara a fi dispusi
sa tina seama de nevoile si valorile celor cu care interactioneaza.

Reactiile lor, in functie de situatie:
-nu lasa loc pentru parerile altora, reactionand defensiv sau chiar dezaprobator cand aud pareri diferite de ale lor;
-sunt recunoscuti ca facand reclamatii si plangeri;
-au limbaj insultator, folosesc cuvinte dure;
-refuza sa-i asculte pe altii;
-ii intrerup pe interlocutori in timpul discutiilor;
-insista sa aiba ultimul cuvant;
-fac gesturi fizice de intimidare (lovituri, ghionturi, aruncatul lucrurilor);
-le aduc celorlati acuzatii si reprosuri;
-se implica frecvent in certuri;
-au de obicei o atitudine critica si pesimista.

Aceste moduri de a reactiona, chiar daca sunt gresite, au o explicatie: ei si-au format in timp convingerea ca interlocutorii nu vor de buna voie sa ii asculte, asa ca incearca sa le inoculeze fortat altora propriile idei.

Asadar, ei gandesc: "Nu-mi pasa de tine, ma voi face auzit oricum."

De cele mai multe ori, acesti oameni au crescut intr-un mediu violent, in care au vazut ca parerile se impun cu forta, in care a lipsit buna-cuviinta.

Cu toate ca pot castiga pe termen scurt fiind violenti, oamenii care isi exprima mania intr-o maniera deschis agresiva pierd pe termen lung deoarece distrug increderea celorlati, iar acestia sfarsesc prin a-i respinge.

Oamenii care manifesta mania pasiv agresiva au inteles ca vor fi respinsi daca isi manifesta deschis mania, de aceea au ales o forma ascunsa de a si-o exprima, insa aceasta ostilitate mascata arata, la fel ca in cazul anterior, ca nu au respect fata de ceilalti.

Reactiile lor, in functie de situatie:
-nu raspund desi stiu ca altii asteapta raspunsul lor;
-cauta scuze pentru a nu face ce li se cere;
-desi spun ca fac un anumit lucru, se eschiveaza sa-l duca la indeplinire;
-amana sau uita;
-isi indeplinesc obligatiile doar cand vor si doar asa cum vor;
-le zambesc altora in fata si ii barfesc cand acestia se intorc cu spatele;
-evita sa-si asume responsabilitati;
-refuza sa dea explicatii sau raspund evaziv.

Aceste moduri de a reactiona, chiar daca sunt gresite, au o explicatie: forma pasiva de exprimare a nemultumirii le da iluzia ca intervin in sprijinul nevoilor si valorilor proprii fara a se expune din punct de vedere emotional.

Ei considera ca oamenii care sunt agresivi, care isi manifesta deschis mania, isi dezvaluie nevoile si valorile, devenind astfel vulnerabili. "Solutia" pe care au gasit-o pentru a nu fi dezamagiti cand se expun in fata altora este mania ascunsa. In plus, au vazut ca manifestandu-se pasiv controleaza mult mai bine situatia decat cei care se comporta agresiv.

Asadar, ei gandesc: "Indiferent cat te-ai stradui sa ma controlezi, eu fac tot ca mine."

De cele mai multe ori, acesti oameni au crescut intr-un mediu in care au experimentat deseori dezamagirea, pentru ca persoanele pe care le-au avut ca modele au fost fie autoritare, fie insensibile, si astfel au ajuns la concluzia ca nu este bine sa-ti expui deschis sentimentele.


Modul corect de gestionare a furiei consta in a ne sustine nevoile si valorile tinand seama de demnitatea celorlalti, de faptul ca si ei au nevoi si valori personale.

Acest fel de a interactiona cu ceilalti cere deschidere catre alte alternative, sinceritate, respect, grija fata de ceilalti, toleranta, renuntare la spiritul critic, putere de a ierta.



Claudia Ungureanu

03 septembrie 2007

VACANTA IN TURCIA - partea a III-a



ASSOS

Pentru ca nu vazusem pana acum partea de litoral dinspre Geiky spre Assos, unde voiam sa ajungem la prietenii nostri, familia Dedeoglu, am ocolit ruta obisnuita Ezine- Ayvacik- Assos.
Am ajuns la Alexandreia – Troa, oras vechi, construit pe vremea lui Alexandru, din care ramasesera arcadele de intrare in templu, aleile si o parte din zidul de aparare. Ne-am oprit sa admiram peisajul apoi la o ceainarie, de pe malul marii, am ajuns in Gulpinar, la templul lui Apollon Sminteion, renovat de Compania Efes, care-si face o ampla promovare prin acest demers. Urmand linia tarmului marii, am ajuns la Babakale, unde castelul construit chiar pe tarm troneaza in mijlocul oraselului. Fortareata, construita pentru apararea golfului este acum complet renovata, de pe terasele superioare putandu-se comtempla marea pana departe, in larg… De aici n-am putut merge mai departe, a trebuit sa ne intoarcem in Gulpinar ca sa ajungem la Assos. Prima oprire obligatorie, la orasul vechi Behramkale. Acesta e complet schimbat, au aparut pensiuni, terase, cafenele si ceinarii pe toate stradutele. Magazinele de suveniruri sunt la tot pasul, chiar si alaturi de amicul nostru, bijutierul, de la care cumparam de fiecare data bijuterii de argint, a aparut inca un magazin de bijuterii.
De aici pana la amicii nostri am ajuns in cateva minute. Intai la Aisha, apoi la Dede. In prima seara, s-au adunat toate rudele, toate cunostintele lor (cred ca eram la un moment dat 40 persoane) si s-a organizat o petrecere ad-hoc, cu Cagdac pe post de cantaret, laptopul lui Sesghin, care asigura suportul muzical si toti ceilalti- atat spectatori, cat si dansatori. Ceai, baclavale, budinci… muzica si distractie…
Doua zile de plaja apoi la locul nostru de langa stanca din apropiere de casa Aishei, cu o mare linistita, calda si leneveala dulce sub umbrela de soare si…. Inapoi, pe drumul cunoscut, spre Kirklareli, unde am ramas peste noapte. Aici, o bere- doua, la barul deja cunoscut, o inghetata, baclavale, ceai si o plimbare scurta prin orasel.
Am plecat spre tara a doua zi dimineata. Surprinzator, de data asta, la intoarcere, n-am stat deloc in cele doua vami- cea turceasca si cea bulgareasca, intr-un sfert de ora eram deja in Bulgaria.
Fiind vineri, tot drumul a fost aglomerat, asa ca am ajuns in apropiere de Dobrici, doar pe la 14. Ne-am oprit sa-l salutam pe amicul nostru de la plecare: batranelul care ne-a dat sarma cu care am legat sarmele de la esapamentul Ferrari-ului nostru. Acasa am ajuns dupa ora 20.oo. Si, pentru ca unde-i mai bine decat acasa, sa sarbatoresti intoarcerea, am facut-o cu o bere ramasa in lada frigorifica, un EFES DARK, si cu bavclavalele aduse….
Asta a fost vacanta noastra. Frumoasa, relaxanta, pacat ca s-a dus…